Denumirea de ortodonție vine din cuvintele grecești „orthos” (a îndrepta) și „dontos” (dinți). Privite mult timp ca simple „curiozităţi”, anomaliile dento-maxilare au fost analizate și tratate ştiintific abia spre sfârşitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Totuşi nu există o clasificare atotcuprinzătoare care să includă şi să definească sintetic întreaga varietate a tablourilor clinice.
Ortodonția este o specialitate distinctă în cadrul stomatologiei moderne al cărei scop este acela de a îmbunătăţi aspectul, poziţia și funcţionalitatea dinţilor anormal aliniaţi şi de a remodela poziţia oaselor maxilare pentru a reda frumuseţea şi funcţionalitatea danturii.
De asemenea este segmentul din medicină dentară care se preocupă de un zâmbet cât mai frumos. Dinții perfecți aliniați sunt o raritate în mod natural. În cele mai multe cazuri, dinții nu cresc perfect, iar asupra lor trebuie intervenit pentru a preveni eventuale afecțiuni pe viitor. Astfel, ortodonția se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, supravegherea precum și intervenția prin ghidarea creșterii și dezvoltării structurii dento-faciale și tratamentul anomaliilor dento-maxilare.
În primul rând de ortodonție au nevoie copiii. Medicii specialişti recomandă ca, ideal, prima vizită la medicul ortodont să aibă loc între vârsta de 5 până la 7 ani, mai ales dacă avem suspiciunea legată de existenţa unor probleme ortodontice. Odată descoperite, problemele dento-maxilare sunt tratate la timp și conduc către un rezultat rapid, stabil în timp, dar și o perioadă mai scurtă de purtare a aparatelor dentare, scăzând în acelaşi timp riscul unor intervenţii secundare. A aștepta până la erupția tuturor dinților definitivi sau până la terminarea creșterii, poate conduce la dificultăți în corectarea anomaliilor și la dezvoltarea unor probleme dentare mult mai grave.
Dar, nu numai copiii pot beneficia de acest ajutor, ci, în condițiile dezvoltării tehnologiei moderne de astăzi și adulții de orice vârstă se pot bucura de încrederea dată de dezvăluirea unor dinți perfect aliniați într-un zâmbet cuceritor.
În general, când se discută despre ortodonție, oamenii se gândesc, firesc, la realizarea unei danturi perfecte. Cu toate acestea, dinții crescuți anormal, strâmbi sau înghesuiți, nu reprezintă doar o problemă estetică, ci pot fi cauza unor reale probleme dentare. Acest tip de dantură este mult mai greu de curățat și în unele cazuri, chiar imposibil pe anumite zone. Riscul de carii este semnificativ crescut, iar căderea acestora este un efect des întâlnit. De asemenea, masticația și mușcătura nu vor mai fi realizate în mod corect. Astfel, o mușcătură dintr-un aliment tare poate chiar să cauzeze o fractură dentară.
Pe scurt, prezentăm o serie de anomalii care sunt manifestate clinic si care pot fi corectate ortodontic.
Pe lângă anomaliile dentare în categoria malocluziei avem si anomaliile în cele trei planuri: vertical, transversal și sagital
Rezolvarea acestor probleme, precum și a complexelor cauzate de aspectul dinților și, în fond, al zâmbetului tău, stă în mâinile medicului ortodont.
Tratamentul ortodontic este principalul mod prin care îți poți rezolva problemele referitoare la creșterea dinților. Mai mult decât atât, dinții de pe arcada superioară vor călca normal pe cei de pe arcada inferioară pentru a avea o mușcătură corectă. Chiar dacă există o obișnuiță în modul de mastecație din prezent, trebuie să știi că acesta poate afecta sănătatea orală.
Aparate dentare fixe: Acest tip de aparat poate fi montat și îndepărtat doar de medicul ortodont. Marea majoritate a adulților au un astfel de aparat deoarece este cel mai eficient pentru tratarea afecțiunilor dentare. Ceea ce îl face atât de recomandat este maniera foarte precisă în care aparatul dentar fix este capabil să modifice poziția dinților. Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din brackets, arcul care trece prin acestea și care este o parte activă a aparatului și ligaturile de silicon. Specialiștii recomandă brackets metalici, ceramici sau din safir pentru efectele pozitive pe care le-au prezentat de-a lungul timpului. Există și sisteme mai noi, cum ar fi brackeții linguali (fixați pe partea internă a dinților).
Aparate dentare mobile: Aparatele dentare mobile sunt cele care pot fi scoase din cavitatea orală de către pacienți, cu mențiunea că ele trebuie purtate un anumit număr de ore pe zi. Copiii sunt cei care pot purta aparate dentare mobile, fiind special create pentru afecțiunile mici, precum înghesuirile ușoare. Conceptul este adaptat nevoilor celor mici, dar și a pretențiilor acestora pentru a putea fi mai ușor de acceptat și purtat.
Aparatul se poate personaliza în diverse nuanțe pentru a-i face pe copii să îl poarte cu drag, iar igienizarea dinților este foarte simplă. Componentele acestuia sunt „placa” de material acrilat și elementele din sârmă, utile în modificarea poziției dinților. Ele includ alignerele transparente (de exemplu Invisalign), care sunt aproape invizibile și pot fi îndepărtate pentru mâncare și igienă orală.
Durata tratamentului: cu aparat dentar variază în funcție de complexitatea cazului, de obiectivele specifice și de rata de răspuns la tratament a fiecărui pacient. În medie, tratamentul poate dura de la 1 la 3 ani.
Zâmbetul este un accesoriu foarte important al fiecăruia dintre noi și în fiecare zi suntem conștienți de acest valoros dar din viața noastră. Iar pentru a zâmbi complet și din toată inima, bucurându-ne cu adevărat de frumusețea și armonia, izvorâte din sentimentele noastre bune, avem nevoie de o dantură sănătoasă și perfect aliniată.
Pacienții care apelează la serviciile medicilor ortodonți își doresc de cele mai multe ori să depășească un prag psihologic complex. Acest lucru se întâmplă pentru că, în realitate, prea puțini cunosc și care sunt efectele negative din punct de vedere al sănătății orale, dar, de care se lovesc, din păcate, adesea.
Există o serie de avantaje pe care pacienții le au în urma purtării aparatelor dentare, așa că îți propunem o analiză a beneficiilor de care te vei bucura pe viitor:
Toate aceste avantaje te vor face să te mai gândești o dată la cât de util este un aparat dentar. Indiferent de vâsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu pentru a te îngriji de zâmbetul și sănătatea dinților tăi.
stomatolog generalist, specialist în stomatologie infantilă, pedodontie și ortodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie, radiologie
# implant dentar București sector 1 # preț implant dentar București # implant Megagen București # proteză dentară București # proteză scheletată # proteză pe implant # chirurgie orală # chirurgie dento-alveolară # extrcții dentare # obturații / plombe # coroană dentară București # coroane zirconiu # fațete dentare București # aparat dentar București sector 1 ortodont # albire dinți București albre dentară # igienizare dentară București detartraj # AirFlow # obturații dentare # stomatologie copii # dentist copii # sigilare dentară # stomatologie pediatrică # stomatologie infantilă # cabinet stomatologic București sector 1 # dentist București sector 1 # clinică dentară # tratament endodontic # tratament de canal # tratament parodontoză cu laser stomatologic # decontaminare laser dentar # aparate dentare safir
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum modulele cookie pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neacordarea sau retragerea consimțământului, poate afecta în mod negativ anumite caracteristici și funcții.