CE ESTE PARODONTOLOGIA

Parodontologia este ramura medicinei dentare care evaluează, diagnostichează și tratează structurile de susținere ale dinților. Mai exact parodontologia se concentrează pe sănătatea gingiilor și a osului maxilar tratând problemele care afectează țesuturile din jurul dinților, cum ar fi pierderea osoasă, recesiunea gingivală și boala parodontală (gingivală).

Cuvântul „parodontologie” provine din cuvintele grecești „para+odons = dinte; +pathos = boală”. Boala parodontală este acea afecțiune de tip inflamator, care slăbește țesuturile de susținere a dinților și determină pierderea lor în timp. Adesea, apare din cauza unui dezechilibru între sistemul imunitar și flora bacteriană orală. Totodată, apare și în urma unei igiene dentare incorecte, care, în timp, din cauza resturilor alimentare rămase în șanțurile interdentare, formează placa bacteriană. Medicul stomatolog specialist responsabil cu tratarea problemelor parodondologice se numește parodontolog.

detartraj Bucuresti sector 1, stomatologie, cabinet stomatologic Bucuresti dentist

PARODONTOZA: CAUZE

În apariția bolii parodontale sunt implicați mai mulți factori:

  • Igiena precară/defectuoasă. Aceasta este considerată ca fiind principalul motiv de apariție a parodontozei. De regulă, implică un timp scurt și o tehnică de periaj incorectă. În cavitatea bucală trăiesc peste 200.000 de mii de specii de bacterii, din care 8 specii sunt extrem de agresive asupra gingiilor, fiind numite grupul roșu. Igiena deficitară sau incorect realizată, mai ales seara, permit acestor bacterii să evolueze în prezența alimentelor, Însă mai exista și cazuri de înghesuiri dentare care îngreunează realizarea igienizării ori de traume ocluzale (forțe prea mari care apasă pe un dinte).
  • Factori genetici – moșteniți. Aceștia nu sunt totuși determinanți pentru apariția bolii parodontale. Dacă pacientul are o igiena corectă, poate preveni cu succes această afecțiune dentară.
  • Alți factori care favorizează parodontoza: alimentația, fumatul, diabetul zaharat, pubertatea, sarcina, stresul psiho-emotional.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.

CINE ARE NEVOIE DE TRATAMENT PENTRU PARODONTOZA?

O astfel de afecțiune este întâlnită la adulți și vârstnici. Problemele parodontale afectează însă, de la vârste timpurii, un procent din ce în ce mai mare din populație. Statisticile arată că o pondere foarte mare a populației a avut cel puțin o dată sângerări gingivale. Partea negativă este că, la fel de mulți au neglijat sau nu au considerat că acesta poate fi semnul unei afecțiuni. Motivul principal pentru care acest fenomen de indiferență se întâmplă este datorat faptului că boala parodontală nu doare. Deseori, mulți pacienți cred că o sângerare gingivală este un lucru normal, atunci când folosesc ața dentară sau în timpul periajului dentar și nu se prezintă atunci la medic, dar acest lucru poate agrava boala și poate pune probleme rezolvării situației când, în sfârșit, ajung la stomatolog.

Netratată la timp, boala parodontală distruge țesuturile de susținere a dinților, asta înseamnă implicit osul maxilar. De asemenea, apare mobilitatea dentară, iar dinții pot cădea brusc, ori este necesară extracția lor.

Printre factorii de risc ce se întâlnesc în paradontoză putem enumera: abcese dureroase, modificarea poziției dinților, ceea ce poate duce la probleme de masticație, expunerea rădăcinilor dinților.

O diagnosticare precoce poate face o diferență majoră în starea de sănătate a dinților noștri și implicit a noastră. Semne după care se poate recunoaște boala parodontică:

  • mirosurile neplăcute ale cavității bucale.
  • gingiile inflamate asociate cu retracția.
  • dinții care și-au schimbat poziția .
  • sângerările gingivale sunt doar câteva dintre modurile în care parodontita marginală se manifestă. În fază avansată apare și mobilitatea dentară, urmată mai apoi pierderea dinților.
detartraj Bucuresti sector 1, stomatologie, cabinet stomatologic Bucuresti dentist

CLASIFICAREA BOLILOR PARODONTALE

Gingivita: sau inflamația gingiilor este cauzată de placa bacteriană care irita gingiile. Primul semn al gingivitei este reprezentat de sângerarea gingiei la periaj, însoțită de o culoare modificată a gingiilor (roșie spre violet) și de o respirație urât mirositoare. În această fază boala este încă reversibilă. În general, pacienții trebuie să știe că gingiile sănătoase nu sângerează. Totuși, atunci când apar sângerări gingivale, cauza cea mai frecventă o reprezintă gingivitele. Există însă și excepții –  atunci când este vorba de un periaj agresiv. Din dorința de a realiza un periaj cât mai eficient pentru o igienă cât mai bună, pacienții exercită o presiune foarte mare la nivelul periuței de dinți și lezează gingia.

Parodontita: este provocată de acțiunea nefastă a plăcii dentare și a tartrului, care conțin numeroși germeni, asupra țesuturilor de susținere ale dintelui. Se manifestă prin înroșirea gingiei, care sângerează la cel mai mic contact pentru început, iar apoi, în stadiile de boala parodontală avansată, se manifestă prin distrugerea osului, a ligamentului parodontal ce duce în final la mobilitate dentară și pierderea dinților.

detartraj Bucuresti sector 1, stomatologie, cabinet stomatologic Bucuresti dentist

EVOLUȚIA BOLII PARODONTALE DE LA GINGIVITĂ LA PARODONTITA PROFUNDĂ

GINGIVITA

După cum s-a mai spus, la fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni orale, boala parodontală are diferite stadii. În prima etapă vorbim despre gingivită, care reprezintă o inflamație cronică a suprafeței gingivale.

Simptome ale gingivitei: Un simptom al gingivitei este sângerarea gingivală, în timpul periajului dentar sau poate apărea chiar și spontan. Totodată, halena sau respirația urât mirositoare se află și ea pe lista acestor semne, care determină apariția gingivitei.

Tratamentul gingivitei: Vizita la medicul stomatolog specialist este foarte importantă atunci când parodontoza se află în stadiul de gingivită. Tratamentul gingivitei implică o igienizare profesională în clinică, recomandându-se vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. În cadrul acestora se intervine printr-un detartraj și un periaj profesional, dar și prin air flow, îndepărtându-se în acest fel, în mod eficient, tartrul și placa bacteriană de pe dinți.

Pentru a stopa evoluția bolii parodontale este foarte important ca, acasă, să se realizeze zilnic și în mod corect rutina de îngrijire orală. Printr-un periaj dentar, dimineața și seara, și folosirea mijloacelor complementare de curățare, precum ața dentară și apa de gură, te asiguri că previi cu eficiență și din timp afecțiunile dentare și te bucuri de o dantură sănătoasă.

Dacă tratamentul este realizat la timp și în mod corect, gingia se vindecă complet.

PARODONTITĂ SUPERFICIALĂ

În cazul în care, vizita la stomatolog se amână, gingivita se tranformă în parodontită superficială. Astfel că, gingia va începe să se retragă și să se formeze un spațiu între gingie și dinte, unde vor intra bacterii. Ulterior, acestea vor duce la apariția pungilor parodontale, care se prezintă ca niște buzunare: între dinte, pe o parte și gingie și os, de cealaltă parte. Aceste pungi nu pot fi igienizate de către pacient, ceea ce duce la retracția gingivală, adică retragerea accelerata a osului. Odată cu retragerea osului, se retrage și gingia, care este un țesut moale și care are nevoie de susținere osoasă (există situații în care nu se retrage la fel de repede ca osul). Astfel, dinții vor deveni sensibili în timpul periajului dentar sau în timp ce consumăm alimente foarte reci sau fierbinți.

Simptome în parodontită superficială: Primul simptom al parodontitei superficiale este apariția sensibilității dentare în timpul periajului sau în timp ce se consumă alimente foarte reci sau fierbinți. De asemenea, aspectul gingiei este modificat și apar mâncărimi sau chiar usturimi gingivale, instalându-se o stare de disconfort sau chiar de durere. Nu în ultimul rând, atunci când parodontita superficială este instalată, apare și senzația de dinte egresat, adică un pic înălțat față de planul ocluzal.

Tratament pentru parodontoză în stadiul parodontitei superficiale: Atât parodontita superficială, cât și cea avansată necesită un tratament mai complex și de lungă durată, fiind vorba în principal de terapia laser. Această opțiune este nedureroasă și non-invazivă, înlătură microbii și țesuturile alterate, stimulează vindecarea, reduce suferința postoperatorie și necesitatea de administrare a antibioticelor. Tratamentul cu laser este foarte important, deoarece completează terapia în boala parodontală clasică în etapele inițiale și reprezintă o alternativă de succes în etapele chirurgicale și de biostimulare.

PARODONTITA PROFUNDĂ

Ultimul stadiu al parodontozei și cel mai avansat este reprezentat de parodontita profundă.

Simptome în cazul parodontitei profunde: În cazul parodontitei profunde, pacientul se confruntă cu toate simptomele specifice gingivitei și parodontitei superficiale, însă, mult mai intense. Pe lângă acestea simptome, apar și tulburări masticatorii, fonetice, estetice, din cauza mobilităților dentare. În lipsa unui tratament, acest stadiu al bolii parodontale duce la pierderea dinților. Astfel, parodontoza avansată implică pierderi osoase importante și mobilități dentare semnificative. Aceasta poate afecta chiar și persoanele tinere, iar în cazul acestora, din păcate, parodontita este una cu o evoluție rapidă și agresivă.

Tratament pentru parodontoză în stadiul parodontitei profunde: Tratamentul pentru parodontoza avansată poate fi unul de natură chirurgicală, de exemplu, un chiuretaj parodontal în câmp deschis, realizat sub anestezie locală, urmat de tratamentul cu laser. De asemenea, poate fi necesară adiția osoasă, pentru refacerea volumului osos pierdut, și tratamente pentru regenerare, adică grefe gingivale.

detartraj Bucuresti sector 1, stomatologie, cabinet stomatologic Bucuresti dentist

IMPORTANȚA PREVENȚIEI

Prevenția este calea cea mai sigură pentru dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Ținerea sub control și depistarea la timp a eventualelor afecțiuni dentare sunt modalitatea cea mai eficientă pentru a nu ajunge la durere. Este absolut necesară o rutina zilnică de igienă dentară. Folosirea aței dentare, periuțele interdentare, dușul bucal și apa de gură sunt doar câteva dintre mijloacele de prevenție a parodontitei. La toate acestea se adaugă și controalele periodice și igienizările profesionale realizate în cabinetele stomatologice. Este foarte important să știi că specialiștii consideră că tratamentul începe în cabinet și se termină acasă. Pentru modul de tratare acasă vei primi cele mai utile informații din partea medicului specialist.

Tratamentul afecțiunii este iminent necesar pentru a preveni evoluția nefastă asupra suportului dentar care, în final, ar conduce la pierderea dinților. Dacă lucrurile sunt scăpate de sub control până în acest punct, trebuie să știi că va trebui să te supui unor proceduri medicale mai dificile și dureroase.

În tratamentul parodontite, echipa formată din medic și pacient este foarte importantă. Relația deschisă, comunicarea și respectarea îndrumărilor sunt elemente cheie pentru a trata această afecțiune.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.
dr Zamani Majid @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Zamani Majid (fondator)

Stomatolog generalist, specialist în stomatologie infantilă, pedodontie și ortodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie, radiologie

dr Donescu Calin @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Donescu Călin

stomatolog generalist, specialist în endodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie

dr Imani Ardabili @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Imani Ardabili

stomatolog generalist, comptențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie

Program

Formular de
programare

clinică - Gara Basarab
clinică - Piața Chibrit
Sănătatea danturii tale este importantă!

Servicii stomatologice profesionale

# implant dentar București sector 1 # preț implant dentar București # implant Megagen  București # proteză dentară București # proteză scheletată # proteză pe implant # chirurgie orală # chirurgie dento-alveolară # extrcții dentare # obturații / plombe # coroană dentară București # coroane zirconiu # fațete dentare București # aparat dentar București sector 1 ortodont # albire dinți București albre dentară # igienizare dentară București detartraj # AirFlow # obturații dentare # stomatologie copii # dentist copii # sigilare dentară # stomatologie pediatrică # stomatologie infantilă # cabinet stomatologic București sector 1 # dentist București sector 1 # clinică dentară # tratament endodontic # tratament de canal # tratament parodontoză cu laser stomatologic # decontaminare laser dentar # aparate dentare safir

 

live chat
Buna ziua. Ati ajuns la clinica dentara Persi Dent. Cu ce va putem ajuta?