DESPRE PEDODONȚIE

Pedodonția sau stomatologia pediatrică reprezintă asistența stomatologică acordată copiiilor și cuprinde o serie de tratamente profilactice (fluorizări, sigilări, îndrumări privind periajul dentar). Este un domeniu vital al sănătății orale care se concentrează pe îngrijirea dentară a copiilor, fiind esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă.

Pedodonția este specialitatea dedicată exclusiv sănătății orale a copiilor, de la bebeluș până la adolescenți. Medicul pedodont, specialist în acest domeniu, joacă un rol deosebit de important în menținerea și promovarea sănătății orale a celor mici. Acesta, prin abordări personalizate, nu doar că tratează afecțiunile dentare existente la copii, dar și educă familiile acestora despre importanța prevenirii problemelor dentare la cei mici.

stomatologie infantila bucuresti sector 1, stomatologie pediatrica Bucuresti pedodontie

ÎNGRIJIREA DINȚILOR COPIILOR DE FOARTE MICI

Dinții sunt foarte importanți în creșterea și dezvoltarea fiecărui individ. La naştere, bebelușii au 20 de dinți ascunși în gingie. Apariția dinților de lapte este un proces normal în dezvoltarea lor și ajută la formarea expresiei faciale, le conturează mai bine trăsăturile şi asigură o masticație eficientă. Pedodontul are în grijă sănătatea dinților copilului, așa cum medicul pediatru este preocupat de sănătatea lui generală. Prima vizită la medicul stomatolog pedodont ar trebui să aibă loc odată cu erupția primilor dinți de lapte, în jurul vârstei de  6 luni – 1 an.  Acest lucru permite depistarea precoce a leziunilor și tratarea cariei de biberon, dacă ea apare.

În cazul copiilor foarte mici, erupția dentară cauzează disconfort, iritabilitate, salivă, mucus abundent și uneori febră și scaune moi. Procesul de erupție al dințișorilor începe cu 2 luni înainte ca dintele să iasă, propriu-zis, la suprafață și crește intermitent. Toți dinții primari ies până la vârsta de 20-30 luni, însă majoritatea copiiilor nu prezintă simptome importante cu fiecare dinte care sparge gingia. Erupția dentară este diagnosticată prin observare.

Bebelușii își vor duce mai mereu degețelele în gură, deoarece exercitarea presiunii asupra gingiilor alină durerea. Masajul făcut de părinți și obiectele reci, speciale pentru ei, le mai ușurează durerea. Gelurile de dinți ce conțin benzocaină pot fi o binecuvântare pentru copii și părinți. Reduc, într-adevăr, durerea, dar pot lăsa în gura bebelușului o senzație de „abia ieșit de la dentist”. Unii copii resping senzația de umflat, amorțit, la fel de mult cum urăsc durerea. Oricum, efectul acestor geluri este de scurtă durată. Și, pe deasupra, pot prezenta și un risc minor de alergii și mai pot provoca probleme digestive. Ibuprofenul poate oferi o ușurare mai mare a durerii și ajută, de asemenea, și în cazul problemelor cu somnul. Odată ce primii dinți încep să erupă, aceștia pot fi curațați cu o periuță special concepută pentru cei mici, cu peri de silicon.

stomatologie infantila bucuresti sector 1, stomatologie pediatrica Bucuresti pedodontie

Suzeta și suptul degetului vor avea un efect mai mult sau mai puțin dorit asupra pozitiei dinților anteriori (din față). Suzeta poate avea un impact mai pronunțat asupra dentiției întrucât ea este un obiect pliabil care încearcă să revină la forma inițială, ceea ce înseamnă ca va exercita o forță activă asupra dintelui, așadar distorsionarea pozitiei normale a dintelui va fi, deseori, mai mare când copilul suge suzeta în locul degetului mare.

Întrucât există controverse în jurul renunțării la suzetă, din punctul de vedere al beneficiilor pentru dentiția copilului, eliminarea suzetei este mai mult decat recomandata, mai ales daca piticul a depășit vârsta de 3 ani.

Deși momentul de apariție al primilor dinți este între 5 si 7 luni, poate exista o variație largă a acestui interval. Dințisorii pot apărea chiar și la o lună de viață sau pot aștepta până copilul face un an și jumătate. Debutul dentiției oricând în acest interval este perfect normal. (Dacă nu apare niciun dințisor până la vârsta de un an, mulți parinți ar trebui să ia în considerare – dacă nu au făcut-o deja – o vizită la dentist pentru a se asigura ca totul este în ordine.

Dinții de lapte sunt importanți nu numai în procesul de diversificare, ci și în procesul de vorbire dar, mai ales, pentru întreaga viață de adult – ei mențin pe arcada dentară spațiul necesar erupției dentiției definitive. Pe „rădăcinile” dinților de lapte vor apărea ulterior dinții permanenți. Deși este subestimată importanța dinților de lapte din cauza faptului că sunt temporari, trebuie menționat faptul că o bună îngrijire a acestora va influența erupția dinților definitivi. Mandibula şi maxilarul superior pe care stau dinţii de lapte primesc de la aceștia, în timpul masticației, stimuli de creștere şi de dezvoltare

În general, dinții de jos apar înaintea celor localizați pe maxilar și, tot în general, dinții fetițelor apar înaintea celor ai băieților (ca orice alta etapă din viața lor în primii ani, de altfel). De asemenea trebuie avut în vedere faptul că dinții de lapte nu cresc în aceeași ordine la toți copiii. Sunt cazuri în care dinții pot erupe în perechi sau unul câte unul.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.

ERUPȚIILE DENTARE POT FI DE MAI MULTE FELURI

 • Erupție prematură: natală și neonatală. De obicei, bebelușii, la naștere nu au dentiție. În cazul erupției natale, dinţii sunt prezenți la naștere, iar în cazul erupției neonatale, aceştia apar în prima lună de viaţă (se manifestă prin apariția unui dinte mult prea devreme, incomplet dezvoltat și predispus să fie pierdut deoarece nu prezintă rădăcină).
 • Erupție precoce– acest lucru presupune apariția dinților mai devreme decât ar fi normal și este semnul unei calcifieri accelerate a dinților, de aceea este indicată vizita la medicul stomatolog.
 • Erupție întârziată– presupunea apariția târzie a dinților corect formați, dar indică: lipsa unor vitamine, o afecțiune tiroidiană – hipotiroidism, sindrom Down, fibromatoza gingivală ereditară, rahitism sau ale probleme dentare.
stomatologie infantila bucuresti sector 1, stomatologie pediatrica Bucuresti pedodontie

TABELUL ERUPȚIILOR DENTARE LA COPII

Vârsta

Tipul dintelui

 • 6-10 luni
 • 8-12 luni
 • incisivul central de jos
 • incivisul central de sus
 • 10-16 luni
 • 9-13 luni
 • incisivul lateral de jos
 • incisivul lateral de sus
 • 16-22 luni
 • 17-23 luni
 • caninii de sus
 • caninii de jos
 • 13-19 luni
 • 14-18 luni
 • molarul de sus
 • molarul de jos
 • 23-31 luni
 • 25-33 luni
 • molarul doi de jos
 • molarul doi de sus

Copiii prezintă de obicei aceleași simptome de la erupția primilor dinți, până când apar primii molari permanenți, în jurul vârstei de 6-7 ani.

De mici, copiii trebuie învățați să adopte obiceiuri de alimentație sănătoase și să se spele pe dinți. Dinții trebuie protejați pentru a nu lăsa bacteriile să se organizeze în colonii, care îi pot distruge. Ultimele studii arata că, în general, copiii cu igiena orală nesănătoasă au rezultate slabe la școală, relații sociale proaste sau inexistente și nu se bucură de succes în viața adultă, precum colegii lor. Copiii cu dureri de dinți datorate dinților cariați nu se pot concentra la orele de curs, sunt distrași. Foarte importantă este familiarizarea copilului atât cu medicul, cât și cu mediul cabinetului doctorului.

stomatologie infantila bucuresti sector 1, stomatologie pediatrica Bucuresti pedodontie

IMPORTANȚA ÎNGRIJIRII DENTARE PRECOCE

Menținerea igienei orale: Învățarea și practicarea unei igiene orale corecte încă din copilărie previne cariile și afecțiunile gingivale. Copiii care adoptă obiceiuri sănătoase se transformă în adulți cu o mai bună sănătate orală.

Controlul regulat la medicul pedodont: Vizitele regulate permit identificarea și tratarea timpurie a problemelor dentare, evitând complicațiile pe termen lung. Aceste controale contribuie la menținerea unei danturi sănătoase și la prevenirea intervențiilor dentare complexe în viitor.

Folosirea sigilărilor dentare și a fluorurii: Aplicarea sigilărilor dentare și a fluorurii pe dinții copiilor îi protejează împotriva cariilor. Această prevenție timpurie asigură o dezvoltare sănătoasă a danturii și reduce necesitatea plombărilor sau altor tratamente mai târziu.

Educația nutrițională: Învățându-i pe copii despre alimentele și băuturile care afectează sănătatea orală, se previne acumularea de tartru și dezvoltarea cariilor. O dietă echilibrată nu doar că îmbunătățește sănătatea dentară, ci și contribuie la starea generală de bine.

Dezvoltarea corectă a danturii: Tratamentele precoce pentru corectarea problemelor de ocluzie sau ale danturii înghesuite previn dificultățile de vorbire, mestecat și respirație. Copiii care primesc îngrijiri corespunzătoare în această etapă beneficiază de un zâmbet armonios și funcționalități orale mai bune.

Aceste exemple subliniază cum îngrijirea dentară timpurie și preventivă poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății orale pe termen lung a copiilor.

INTERVENȚII COMUNE ÎN PEDODONȚIE

În pedodonție, există o serie de intervenții comune care joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale a copiilor. De la proceduri preventive la tratamente complexe, medicul pedodont este echipat pentru a aborda o gamă largă de nevoi dentare specifice copiilor. Iată șapte exemple de intervenții comune în pedodontie, împreună cu beneficiile lor:

 • Curățarea profesională și fluorizarea:Aceste proceduri regulate îndepărtează placa bacteriană și tartrul care nu pot fi eliminate prin periajul obișnuit. Fluorizarea întărește smalțul dentar, reducând astfel riscul de carii și menținând dinții copilului mai sănătoși pe termen lung. 
 • Plombările dentare: Tratarea timpurie a cariilor cu plombe previne deteriorarea ulterioară a dintelui și necesitatea unor tratamente mai complexe. Plombarea ajută la menținerea structurii dentare și la prevenirea infecțiilor.
 • Tratamente de canal: În cazul în care un dinte este grav afectat de carie sau traumatism, tratamentul de canal salvează dintele prin îndepărtarea țesutului infectat și protejarea acestuia de noi infecții, menținând astfel sănătatea generală a gurii.
 • Ortodonție: Corectarea alinierii dentare și a mușcăturii prin aparate ortodontice previne problemele legate de vorbire, mestecat și igienă dentară contribuind la un zâmbet sănătos și funcțional pe termen lung.
 • Sigilările dentare: Aplicarea sigilărilor pe suprafața de mestecat a dinților molari previne acumularea de resturi alimentare și formarea cariilor în aceste zone greu accesibile. Sigilările reprezintă un pas important în prevenirea cariilor la copii, asigurând o protecție suplimentară pentru dinții lor.
 • Educația despre igiena orală:Medicul pedodont educă copiii despre importanța periajului și a folosirii aței dentare în mod corect. Aceasta include demonstrarea tehnicilor adecvate de periaj și utilizarea aței dentare, adaptate vârstei și nevoilor fiecărui copil. Medicul poate recomanda și produse de îngrijire orală specifice, cum ar fi periuțe de dinți cu mânere ergonomice sau pastă de dinți cu fluor, potrivite pentru diferite etape de dezvoltare.
 • Personalizarea planului de tratament: Fiecare copil este unic, iar medicul pedodont ia în considerare factori precum istoricul medical, obiceiurile de igienă orală și specificul dezvoltării dentare pentru a crea un plan de tratament personalizat. Aceasta poate include recomandări pentru vizite regulate, tratamente preventive specifice sau intervenții ortodontice dacă este cazul.

 

Prin aceste intervenții, medicul pedodont asigură o bază solidă pentru sănătatea orală a copiilor, contribuind astfel la zâmbete sănătoase și la o dezvoltare armonioasă!

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.
dr Zamani Majid @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Zamani Majid

stomatolog generalist, specialist în stomatologie infantilă, pedodontie și ortodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie, radiologie

Program

Formular de
programare

clinică - Gara Basarab
clinică - Piața Chibrit
Sănătatea danturii tale este importantă!

Servicii stomatologice profesionale

# implant dentar București sector 1 # preț implant dentar București # implant Megagen  București # proteză dentară București # proteză scheletată # proteză pe implant # chirurgie orală # chirurgie dento-alveolară # extrcții dentare # obturații / plombe # coroană dentară București # coroane zirconiu # fațete dentare București # aparat dentar București sector 1 ortodont # albire dinți București albre dentară # igienizare dentară București detartraj # AirFlow # obturații dentare # stomatologie copii # dentist copii # sigilare dentară # stomatologie pediatrică # stomatologie infantilă # cabinet stomatologic București sector 1 # dentist București sector 1 # clinică dentară # tratament endodontic # tratament de canal # tratament parodontoză cu laser stomatologic # decontaminare laser dentar # aparate dentare safir