CE ESTE PROFILAXIA DENTARĂ

Profilaxia dentară reprezintă un aspect esențial al sănătății orale, având un rol crucial în prevenirea afecțiunilor dentare și menținerea unei bune igiene orale. Prin intermediul unor măsuri preventive adecvate, se pot evita complicații severe precum carii dentare, gingivite sau alte afecțiuni parodontale.

detartraj Bucuresti sector 1, sigilare dentara Bucuresti, igienizare, dentist Bucuresti cabinet stomatologic

DESPRE PROFILAXIA DENTARĂ

Profilaxia dentară se referă la ansamblul de măsuri preventive menite să prevină apariția afecțiunilor dentare. Aceste măsuri includ atât igiena orală personală, cât și intervențiile profesionale efectuate de către medicii stomatologi. Igiena orală personală cuprinde periajul regulat al dinților, utilizarea aței dentare și a apei de gură antiseptice, în timp ce intervențiile profesionale includ detartrajul, periajul profesional și aplicarea de fluorizări sau sigilări dentare.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.

CINE ARE NEVOIE DE PROFILAXIE DENTARĂ?

Toată lumea are nevoie de profilaxie dentară, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate orală.

 • Copiii, de exemplu, necesită profilaxie pentru a preveni apariția cariilor în perioada de dezvoltare a dentiției.
 • Adolescenții și adulții tineri, care pot fi mai predispuși la probleme ortodontice și carii, beneficiază de asemenea de măsuri preventive regulate.
 • Adulții și vârstnicii au nevoie de profilaxie pentru a preveni bolile parodontale și pierderea dinților.
 • Femeile însărcinate trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății orale, deoarece schimbările hormonale pot afecta gingiile și pot crește riscul de parodontită.
 • Persoanele cu afecțiuni sistemice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, necesită o profilaxie dentară riguroasă, deoarece există o legătură dovedită între sănătatea orală și aceste boli.
 • În plus, fumătorii și consumatorii de alcool sunt la un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni orale și, prin urmare, au nevoie de profilaxie dentară frecventă și atentă.
detartraj Bucuresti sector 1, sigilare dentara Bucuresti, igienizare, dentist Bucuresti cabinet stomatologic

DESPRE PROCEDURA DE PROFILAXIE DENTARĂ

Profilaxia dentară profesională este un proces complex care implică mai multe etape.

Prima etapă este evaluarea inițială: în care medicul stomatolog examinează cavitatea bucală a pacientului pentru a identifica orice probleme existente sau potențiale. Aceasta include o evaluare vizuală, radiografii dentare și uneori teste specifice pentru a determina sănătatea gingiilor.

Următoarea etapă este detartrajul, procesul de îndepărtare a tartrului de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Tartrul este o formă mineralizată de placă bacteriană care nu poate fi îndepărtată prin simplul periaj acasă. Detartrajul poate fi realizat manual, cu ajutorul unor instrumente speciale, sau cu ajutorul unui aparat ultrasonic care vibrează la frecvențe înalte pentru a sparge tartrul.

După detartraj, urmează periajul profesional, care implică utilizarea unei paste abrazive speciale și a unei perii rotative pentru a curăța și a lustrui suprafața dinților. Aceasta ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a petelor superficiale, lăsând dinții netezi și strălucitori.

O altă etapă importantă a profilaxiei dentare este fluorizarea, care constă în aplicarea unui gel sau a unei soluții de fluor pe suprafața dinților pentru a întări smalțul și a preveni cariile. În unele cazuri, medicul stomatolog poate aplica și sigilări dentare, mai ales în cazul copiilor, pentru a proteja molarii și premolarii de carii.

detartraj Bucuresti sector 1, sigilare dentara Bucuresti, igienizare, dentist Bucuresti cabinet stomatologic

BENEFICIILE PROFILAXIEI DENTARE

Beneficiile profilaxiei dentare sunt numeroase și semnificative. În primul rând, prevenirea cariilor dentare este unul dintre principalele avantaje. Prin îndepărtarea regulată a plăcii bacteriene și a tartrului, riscul de formare a cariilor este considerabil redus. De asemenea, profilaxia dentară previne bolile parodontale, cum ar fi gingivita și parodontita, care, dacă nu sunt tratate, pot duce la pierderea dinților. Un alt beneficiu major este menținerea unei respirații proaspete. Placa bacteriană și tartrul pot cauza respirație urât mirositoare, iar îndepărtarea lor contribuie la ameliorarea acestui simptom. Profilaxia dentară ajută, de asemenea, la menținerea unei danturi estetice, deoarece curățarea profesională poate îndepărta petele cauzate de alimente, băuturi sau fumat. Pe termen lung, profilaxia dentară poate economisi bani și timp, prevenind apariția unor probleme dentare grave care necesită tratamente costisitoare și invazive. În plus, există dovezi care sugerează că o bună sănătate orală contribuie la sănătatea generală, reducând riscul de boli cardiovasculare, diabet și alte afecțiuni sistemice.

albire dinti Bucuresti sector 1, albire dentara laser Bucuresti

TIPURI DE PROFILAXIE DENTARĂ

Profilaxia dentară poate fi clasificată în funcție de modalitățile de intervenție și de nivelul de prevenție. Există trei tipuri principale de profilaxie dentară: primară, secundară și terțiară.

Profilaxia primară include măsuri care sunt luate pentru a preveni apariția bolilor dentare la persoanele sănătoase. Aceasta implică igiena orală zilnică, alimentația echilibrată, utilizarea fluorului și educația pentru sănătatea orală. Este cel mai eficient tip de profilaxie, deoarece previne complet apariția problemelor dentare.

Profilaxia secundară se referă la intervențiile care au loc după ce boala dentară a început să se dezvolte, dar înainte ca aceasta să provoace daune semnificative. Aceasta include detartrajul profesional regulat, tratamentele cu fluor și sigilările dentare. Scopul este de a opri progresia bolii și de a preveni complicațiile.

Profilaxia terțiară vizează minimizarea efectelor unei boli dentare care a progresat și a provocat deja daune. Acest tip de profilaxie implică tratamente restaurative și intervenții chirurgicale pentru a repara daunele cauzate de boală și pentru a preveni recidiva.

PREVENȚIA AFECȚIUNILOR STOMATOLOGICE

Menținerea profilaxiei dentare necesită un angajament constant față de igiena orală personală și vizite regulate la medicul stomatolog. Iată câteva sfaturi pentru a întreține eficient profilaxia dentară:

 • Periajul regulat: Este esențial să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Tehnica corectă de periaj include mișcări circulare mici și atingerea tuturor suprafețelor dinților.
 • Utilizarea aței dentare: Curățarea interdentară cu ață dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din spațiile greu accesibile de periuța de dinți.
 • Alimentația echilibrată: Consumul redus de zaharuri și alimente acide poate ajuta la prevenirea cariilor. O dietă bogată în fructe, legume și produse lactate contribuie la menținerea sănătății dentare.
 • Vizite regulate la dentist: Este recomandat să vizitezi medicul stomatolog de două ori pe an pentru evaluări și curățări profesionale. Aceasta permite detectarea și tratarea timpurie a oricăror probleme.
 • Utilizarea produselor de igienă orală adecvate: Apa de gură antiseptică, periile interdentare și irigatoarele orale pot oferi o curățare suplimentară și pot reduce riscul de boli dentare.
 • Educația pentru sănătatea orală: Informarea continuă despre importanța sănătății dentare și a metodelor de prevenție este crucială pentru menținerea unei bune igiene orale.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.
dr Zamani Majid @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Zamani Majid

stomatolog generalist, specialist în stomatologie infantilă, pedodontie și ortodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie, radiologie

dr Donescu Calin @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Donescu Călin

stomatolog generalist, specialist în endodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie

dr Imani Ardabili @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Imani Ardabili

stomatolog generalist, comptențe în implantologie, protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie

Program

Formular de
programare

clinică - Gara Basarab
clinică - Piața Chibrit
Sănătatea danturii tale este importantă!

Servicii stomatologice profesionale

# implant dentar București sector 1 # preț implant dentar București # implant Megagen  București # proteză dentară București # proteză scheletată # proteză pe implant # chirurgie orală # chirurgie dento-alveolară # extrcții dentare # obturații / plombe # coroană dentară București # coroane zirconiu # fațete dentare București # aparat dentar București sector 1 ortodont # albire dinți București albre dentară # igienizare dentară București detartraj # AirFlow # obturații dentare # stomatologie copii # dentist copii # sigilare dentară # stomatologie pediatrică # stomatologie infantilă # cabinet stomatologic București sector 1 # dentist București sector 1 # clinică dentară # tratament endodontic # tratament de canal # tratament parodontoză cu laser stomatologic # decontaminare laser dentar # aparate dentare safir