CE ESTE PROTETICA DENTARĂ

Protetica dentară este o ramură fundamentală a stomatologiei moderne, axată pe restabilirea și înlocuirea dinților pierduți sau deteriorați. Utilizând tehnologii avansate și materiale de înaltă calitate, protetica dentară nu doar îmbunătățește funcționalitatea cavității bucale, dar și estetica acesteia, contribuind la creșterea calității vieții pacienților.

coroana dentara Bucuresti fatete dentare - dentist Bucuresti cabinet stomatologic

DESPRE PROTETICA DENTARĂ

Protetica dentară implică o varietate de proceduri și tehnici menite să înlocuiască dinții pierduți sau să restaureze dinții deteriorați, astfel încât să îmbunătățească masticația, vorbirea și estetica dentară. Această specialitate se concentrează pe proiectarea și fabricarea de proteze dentare fixe (coroane, punți, fațete și implanturi) și mobile (proteze totale și parțiale). Scopul principal al proteticii dentare este de a restaura funcționalitatea și aspectul natural al dinților, contribuind la sănătatea orală generală a pacienților.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.

ÎN CE SITUAȚII SE APLICĂ PROTETICA DENTARĂ?

Protetica dentară este indicată în diverse situații clinice, inclusiv:

 • Pierderea dinților: În cazul pierderii unui dinte din cauza cariilor, bolilor parodontale, traumei sau altor cauze, protetica dentară poate furniza soluții de înlocuire, cum ar fi implanturile dentare, punțile sau protezele.
 • Dinți deteriorați: Dinții care sunt grav deteriorați, dar care încă mai au rădăcini sănătoase, pot fi restaurați cu ajutorul coroanelor dentare, care acoperă și protejează dintele afectat.
 • Îmbunătățirea esteticii: Protetica dentară poate corecta defectele estetice, cum ar fi dinții decolorați, ciobiți sau malformați, prin aplicarea de fațete sau alte restaurări estetice.
 • Probleme funcționale: Protetica dentară poate corecta problemele de mușcătură și masticație prin restabilirea aliniamentului și funcționalității dinților.
 • Susținerea structurilor faciale: Prin înlocuirea dinților lipsă, protezele dentare ajută la prevenirea resorbției osoase și menținerea structurii faciale, prevenind aspectul de îmbătrânire prematură.
coroana dentara Bucuresti fatete dentare - dentist Bucuresti cabinet stomatologic

CE TIPURI DE LUCRĂRI DENTARE EXISTĂ?

Există diverse tipuri de lucrări dentare, fiecare având indicații specifice:

Coroanele dentare: Acestea sunt capace personalizate care acoperă dintele deteriorat, restabilind forma, dimensiunea și funcția acestuia. Coroanele pot fi realizate din ceramică, metal sau o combinație de materiale.

Puntile dentare: Punțile sunt utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, fiind fixate pe dinții adiacenți. Pot fi realizate din metal, ceramică sau o combinație a acestora.

Fațetele dentare: Acestea sunt plăcuțe subțiri din ceramică sau compozit, care se lipesc pe fața dinților pentru a îmbunătăți estetica acestora.

Implanturile dentare: Implanturile sunt dispozitive din titan inserate chirurgical în osul maxilar, care servesc drept ancore pentru coroane, punți sau proteze.

Protezele dentare: Protezele totale sau parțiale sunt dispozitive mobile care înlocuiesc toți sau o parte din dinți, fiind realizate din acrilat sau alte materiale biocompatibile.

coroana dentara Bucuresti fatete dentare - dentist Bucuresti cabinet stomatologic

BENEFICIILE LUCRĂRILOR PROTETICE

Lucrările dentare oferă numeroase beneficii, inclusiv:

 • Restabilirea funcționalității: Ele permit pacienților să mănânce, să vorbească și să zâmbească cu încredere, îmbunătățind calitatea vieții acestora.
 • Îmbunătățirea esteticii: Lucrările dentare corectează problemele estetice, oferind un zâmbet natural și atractiv.
 • Susținerea sănătății orale: Înlocuirea dinților lipsă previne deplasarea dinților adiacenți și menține aliniamentul corect al acestora.
 • Prevenirea resorbției osoase. Lucrările dentare realizate la timp, previn resorbția osoasă, cunoscută și sub denumirea de atrofie osoasă, care este o afecțiune dentară comună, caracterizată prin reducerea atât a volumului, cât și a densității osului în creasta alveolară.
coroana dentara Bucuresti fatete dentare - dentist Bucuresti cabinet stomatologic

CALITATEA MATERIALELOR FOLOSITE ÎN PROTETICA DENTARA

Materialele utilizate în protetica dentară trebuie să îndeplinească o serie de calități pentru a asigura succesul tratamentului. Aceste calități includ:

 • Rezistența: Materialele trebuie să fie suficient de rezistente pentru a suporta forțele masticației fără a se fractura sau deforma. Exemple de astfel de materiale includ aliajele metalice și ceramicele de înaltă rezistență.
 • Biocompatibilitatea: Este esențial ca materialele să fie compatibile cu țesuturile orale, minimizând riscul de reacții alergice sau inflamații. Materialele biocompatibile includ titaniul și ceramica.
 • Estetica: Materialele trebuie să ofere un aspect natural, imitând culoarea și textura dinților naturali. Ceramica și materialele compozite sunt deseori utilizate datorită capacității lor de a reproduce estetica dentară naturală.
 • Durabilitatea: Materialele trebuie să fie durabile și să reziste uzurii și deteriorării pe termen lung. Ceramica de înaltă calitate și aliajele metalice sunt recunoscute pentru durabilitatea lor.
 • Ușurința în prelucrare: Materialele trebuie să fie ușor de prelucrat și adaptat, pentru a asigura o potrivire perfectă și confortabilă. Materialele compozite și anumite tipuri de ceramică sunt apreciate pentru versatilitatea lor în prelucrare.

COMPATIBILITATEA MATERIALELOR CU MUCOASA BUCALĂ ȘI GINGIVALĂ

Compatibilitatea materialelor protetice cu mucoasa bucală și gingivală este esențială pentru succesul tratamentului și confortul pacientului. Materialele biocompatibile, precum titaniul și ceramica, sunt preferate datorită riscului minim de reacții adverse și inflamații. Aceste materiale nu doar că sunt bine tolerate de țesuturile orale, dar și contribuie la menținerea sănătății gingiilor prin prevenirea acumulării de placă și bacterii. Un aspect important al compatibilității este adaptarea precisă a protezei la țesuturile orale, asigurând o distribuție uniformă a presiunii și evitând iritațiile. De asemenea, suprafața netedă și lucioasă a materialelor de calitate superioară ajută la reducerea retenției de placă bacteriană, contribuind la menținerea sănătății gingivale.

ÎNTREȚINEREA LUCRĂRILOR DE PROTETICĂ DENTARĂ

Întreținerea corespunzătoare a lucrărilor dentare este crucială pentru durabilitatea și eficiența acestora. Pacienții trebuie să respecte o igienă orală riguroasă, care include:

 • Periajul zilnic: Periajul dinților de cel puțin două ori pe zi cu o periuță de dinți adecvată și pastă de dinți cu fluor ajută la prevenirea acumulării de placă și cariilor.
 • Utilizarea aței dentare: Curățarea interdentară cu ață dentară sau perii interdentare este esențială pentru a îndepărta resturile alimentare și placa din zonele inaccesibile periuței de dinți.
 • Vizite regulate la stomatolog: Controalele periodice la stomatolog permit monitorizarea stării lucrărilor dentare și depistarea timpurie a eventualelor probleme.
 • Evitarea alimentelor dure: Consumul de alimente dure sau crocante poate deteriora lucrările dentare. Este recomandat să se evite aceste alimente pentru a preveni fracturile sau deteriorările.
 • Igienizarea protezelor mobile: Protezele mobile trebuie curățate zilnic cu produse special concepute pentru acest scop, pentru a preveni acumularea de bacterii și mirosurile neplăcute.

Programeaza-te!

Click aici, pentru a solicita programare online.
dr Zamani Majid @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Zamani Majid

stomatolog generalist, specialist în stomatologie infantilă, pedodontie și ortodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie, radiologie

dr Donescu Calin @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Donescu Călin

stomatolog generalist, specialist în endodonție, competențe în protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie

dr Imani Ardabili @ Persi Dent, clinica dentara stomatologie Bucuresti dentist
Dr. Imani Ardabili

stomatolog generalist, comptențe în implantologie, protetică dentară, estetică dentară, profilaxie dentară, parodontologie

Program

Formular de
programare

clinică - Gara Basarab
clinică - Piața Chibrit
Sănătatea danturii tale este importantă!

Servicii stomatologice profesionale

# implant dentar București sector 1 # preț implant dentar București # implant Megagen  București # proteză dentară București # proteză scheletată # proteză pe implant # chirurgie orală # chirurgie dento-alveolară # extrcții dentare # obturații / plombe # coroană dentară București # coroane zirconiu # fațete dentare București # aparat dentar București sector 1 ortodont # albire dinți București albre dentară # igienizare dentară București detartraj # AirFlow # obturații dentare # stomatologie copii # dentist copii # sigilare dentară # stomatologie pediatrică # stomatologie infantilă # cabinet stomatologic București sector 1 # dentist București sector 1 # clinică dentară # tratament endodontic # tratament de canal # tratament parodontoză cu laser stomatologic # decontaminare laser dentar # aparate dentare safir